Billie Eilish

En väldigt intressant artist som är värd att hålla koll på och som redan har fått ett slags genombrott i år är Billie Eilish. Vart hennes karriär tar vägen efter i år kan vara svårt att säga. Man pratar ibland om den svåra andra skivan och ju större genombrott man får med sin första skiva, desto svårare blir det att göra en andra. En artist som slår igenom med buller och brak som en sensation redan med den första skivan får ibland svårt att följa upp den p.g.a högre förväntningar.

När man lyssnar på Billie Eilish förstår man varför hennes musik har gått hem, för det låter som något nytt och något som inte känns gjort eller tjatigt. Popmusik med något mörkt, suggestivt och nästan en smula skrämmande och galet i ljudbilden med mycket små slingrande basgångar och en melodi som är enkel men inte för den sakens skull utmynnar i något glatt och trallvänligt. Billie Eilish låter inte som någon annan artist nu, åtminstone bland mainstreamartister. Det går hand i hand med hennes image som artist som är lite mystisk, mörk och nästan kuslig. På den aningen svårnavigerade och kryptiska hemsidan frågar man besökarna vart människor tar vägen när de somnar, som någon slags mörk tvist på Alice i Underlandet där man ju också hamnar i ett slags annat land. Namnet på hennes debutskiva är samma. When we fall asleep, where do we go?

Billie Eilish är på turné världen över just nu och det blir nog inte den sista världsturnén för hennes del. Hon är endast 17 år men har redan varit på omslaget till Rolling Stone och haft många låtar på listorna – samtidigt. Eilish är förresten hennes mellannamn. Hennes riktiga efternamn är O’Connell (men Billie O’Connell lät som ett namn på en get, tyckte hon). Hon gör musik tillsammans med sin storebror Finneas som skriver och producerar många av hennes låtar.

mh-purity-lite