När Thore och Jokke erövrade Sverige

Skivbolagsindustrin vill gärna ha en artist med karisma och lätt igenkännlig image. Ett bra exempel på stjärnor med lyskraft är Jokkmokks-Jokke och Thore Skogman.

Artister som Thore och Jokke behövde inte stylas, det var sig själva och nådde fram till publiken. Jokke kom från Jokkmokk och Thore hade rött hår och glest mellan tänderna, mer behövdes inte. Under pausen i artisternas framträdanden kunde publiken efter att ha trängts i de långa köerna köpa förfriskningar i form av läsk och godis. Nu kan du köpa läsk online och få en leverans hem medan du sitter bekvämt i soffa och lyssnar på gamla inspelningar av Jokke eller Thore.

Thore såg tidens tecken och skrev låtar om vardagslivet. En del handlade om konserverad gröt, och andra om elektricitet. Om han levt idag skulle han säkert skrivit en låt om e-handel. Särskilt om han fått smak på den mexikanska läsken Jarritos, som också finns i online-sortimentet.

En artistkarriär tar fart
Jokkmokks Jocke hette egentligen Bengt Simon Djupbäck. Innan han erövrade topplistorna arbetade han som rallare. Han hade 10 syskon. Han upptäcktes av en talangscout och började uppträda i Stockholm. Otroligt nog hann den sameklädde showmannen också med en USA-turné som tog honom ända ner till Mexiko. Snacka om kulturkrock? Vem vet, kanske han svepte i sig en iskall Jarritos lime därnere? Det måste varit varmt i samedressen i Tijuana.

Jokke var en folkkär artist och slog publikrekord efter publikrekord på sina folkparksturnéer. Den stora hiten hette “Gulligullan”, det var nog många hjärtan som klappade och skulle kunna svara ja på låtens fråga: “Kom älskling och gör ett försök, i mina två rum och kök.”

Om man skulle göra en liknelse med någon av dagens artister? Markolioo? Ronny och Ragge? Ingmar Stenmarks valhänta försök att dansa i “Lets Dance”, fick mig att tänka på Thore och Jokke. Ingmar spelade in en fantastisk låt en gång, den hette “De bar å åk.”

mh-purity-lite