The Cure spelade på Glastonbury och det blev en succé

Ett band som har funnits och hållit på med musik och turnerande i snart 40 år men som ändå fortfarande är aktuella och liksom aldrig går ur tiden är brittiska The Cure. The Cure är ett band som alltid känns aktuella trots att några av deras största hitlåtar gjordes redan på 1800-talet…ursäkta, 80-talet skulle det vara!

The Cure spelar vidare och har gjort succé i sommar på festivalen Glastonbury som är en klassisk brittisk festival. De headlineade festivalen och stod för en ypperlig spelning. Med klassiska låtar som plainsong och boys don´t cry fick de med sig publiken som bestod av en brokig skara av både yngre och äldre anhängare. The Cures frontman och förgrundsfigur Robert Smith gillade också att spela på Glastonbury och han tog vara på att njuta av tillfället, berättar han i en intervju med den brittiska musik- och nöjestidningen NME som fick chansen att träffa honom några dagar efter den omtyckta spelningen på Glastonburyfestivalen.

Robert Smith skämtar om att han två dagar efter festivalen mår betydligt bättre än dagen efter festivalen, och fnissar en smula åt sin egen humor. Han tänker antagligen på att efter spelningen blev det en efterfest av stora mått som det tog ett tag att hämta sig ifrån. Men en aning efter Glastonbury-blues har han kanske trots allt ändå?

Det var bandets första spelning på en viss plats på ett antal år så de njöt nog av tillfället och stunden. En två timmar lång lektion från popmusikens mästare var vad publiken blev bjudna på och efter en sån spelning har man kanske gjort sig förtjänt av en efterfest av det maffigare slaget? The Cure har alltid stått för en lite mörk eller dyster pop, kanske lite pop dark eller pop negro om man så vill. Deras alternativa musikstil med alternative rock-influenser som utbyggnad och maffiga popmelodier som bas är ofta briljanta. The Cure har headlineat Glastonburyfestivalen och fått spela på den mest prestigefyllda scenen lika många gånger som Coldplay trots att The Cure inte alls är lika mainstream som Coldplay vilket kanske säger något om hur toppen the Cure är. The Cure har dock gott om klassiska låtar, till exempel Lovecats och Friday I am in love.

Förra sommaren gjorde The Cure en spelning för att fira att bandet funnits i 40 år och det blev totalt 65 000 besökare i Hyde park i London. Spelningen blev till en dokumentär som har gått på bio i England under sommaren. De samarbetade med Tim Pope som även har gjort en oerhörd mängd musikvideor till The Cures låtar samt en tidigare långfilm om bandet.

Robert Smith är glad att de gjorde spelningen i Hyde Park sommaren 2018 för att fira 40 årsjubileum med bandet. Han tror inte att bandet lär fira ett 50-årsjubileum om ytterligare nio år.

The Cures första album släpptes 1979.

mh-purity-lite