Att använda musik som avslappning

Stress är ett vanligt problem i samhället och det ställer till mycket besvär både för individer, men även för samhället i stort. Därför är det viktigt att förebygga stress och musik kan vara ett sätt. Genom att bli medveten om hur ljud påverkar oss kan vi både undvika stressande ljud och förstärka stressdämpande toner i vår vardag.

Allt i universum består av vibrationer och ljud är nog en av de mest välkända vibrationerna i våra liv. Alla ljud påverkar oss både positivt och negativt och därför är det viktigt att bli medveten om vilka ljud som är bra respektive dåliga.

Undvik negativa ljudvågor

Det finns oändligt mycket ljud runt omkring oss och merparten av dem kan vi inte påverka. Dock finns det många av dem som vi kan påverka och aktivt göra något för att de ska påverka oss så lite som möjligt. Exempelvis genom att:

  • Bli medvetna om vad vi lyssnar på. De flesta sätter på radion för att ha något att lyssna på i bakgrunden, men vad som sägs och vad som spelas på radion kan vi inte påverka. Därför blir vi lätta byten för negativa vibbar om något som sägs på radion upprör oss eller när det spelas musik som vi inte gillar.
  • Spela rätt musik vid rätt tillfälle. Musik som används vid rätt tillfälle kan fungera som underverk, men man bör inte spela samma typ av musik på kalas som vid sänggående. Välj dina tillfällen med omsorg för att musiken ska få bäst verkan.
  • Använda öronproppar. Det är inte fel att skydda sig mot ljud i vardagen på olika sätt och ett sätt är att använda öronproppar på arbetsplatsen, i skolan eller när vi sover för att slippa onödigt ljud. Man kan även skärma av med hjälp av sin favoritmusik när man sitter och arbetar eller pluggar i en störande miljö.

Slappna av med musik

Precis som det finns negativa ljud finns det också positiva. Att lyssna på lugn och klassisk musik när man ska sova kan vara ett effektivt sätt att varva ner. Många gillar att lyssna på poddar eller ljudböcker, men det som sägs där kan påverka oss känslomässigt så att vi har svårare att varva ner. Undvik också att spela musik med högt tempo då det kan få pulsen att öka, vilket ger exakt motsatt effekt av vad man vill uppnå.

mh-purity-lite