Koji Kondo – Nintendos musikaliska mästare

Hans namn kanske inte är känd för alla, men de allra flesta har någon gång hört hans musik och väldigt många kan nynna minst en strof. När det är musik från Nintendo-spel som efterfrågas är det ofta Koji Kondos verk som dyker upp i tankarna. Från Super Mario till The Legend of Zelda – Koji Kondo har komponerat mängder av låtar för några av världens mest populära spel och räknas idag som en verklig mästare.

Nintendos första kompositör

Även om musik och ljudproduktion alltid har varit en del av spelindustrin så blev Koji Kondo historisk på Nintendo när han anställdes 1984 helt för att arbeta med musik för spel. Han kom direkt från universitetet och anställdes bland annat för sin kärlek till spel. Han fick kort därefter ansvaret för ljudproduktionen i Super Mario Bros och fick sedan även göra musik till det första spelet i The Legend of Zelda-serien. Det är musik som fortfarande influerar de spel som släpps idag och som även går att spela på Nintendo Switch med endast din Nintendo Switch kontroll, utan att behöva adaptrar eller liknande för att vara kompatibla.

Spel med musik av Koji Kondo

Utöver bästsäljarna Super Mario Bros och The Legend of Zelda så har Koji Kondo även skrivit musik och ljudeffekter för Star Fox, Yoshi’s Island och det älskade The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Det blev dock det sista spelet som han skrev musiken helt själv. Sedan dess har han samarbetat och även fungerat som en mentor för nya musikskapare på spel som Super Mario Galaxy och flera av The Legend of Zelda-spelen, inklusive Majora’s Mask och Skyward Sword som nyligen släpptes till Nintendo Switch. Hans musik har nominerats till flera priser och Overworld theme från Super Mario Bros anses av många vara en av de allra bästa musikstycken som gjorts.

Influenser och tankar kring musik

Det Koji Kondo lyft själv som viktigast med sin musik är att den ska spegla spelupplevelsen. Musiken ska ha karaktär och det ska räcka med musiken för att spelaren ska förstå var de är. Koji Kondo gjorde exempelvis stor skillnad mellan musiken som spelades på nivåer ovan jord och nivåer under jord i Zelda- och Mario-spelen. För att spegla spelupplevelsen så tog han inspiration från dansmusik såsom latinomusik och vals.

Koji Kondo är fortfarande aktiv i musik- och ljudproduktioner hos Nintendo. 2020 släpptes spelet Paper Mario: The Origami King som Kondo varit med och utvecklat. 2021 är också 35-årsjubileet för The Legend of Zelda, vilket inneburit ett stort fokus på en av våra mest älskade spelserier, mycket tack vare Kondos fantastiska musik.

mh-purity-lite